Тренировка с Живков

Sport Bulgaria ви прави свидетели на една тренировка от подготовката на Петко Живков.

 

Добър ден Петко, в момента се намираме в залата на ЦСКА, където тренираш. Какво си замислил да тренираш днес пред екипа на Sport Bulgaria?


Рамо, трапец, трицепс и 15 минути аеробика. Нека започваме! След тренировката, изморителното кардио и изтощаващият позинг Петко почна да обяснява за днешната си тренировка.

Доколкото видях стартира тренировката с раменни преси. Кажи как го изпълняваш и каква методика използваш при това упражнение?
Всеки път разнообразявам това упражнение, като го правя с дъмбели или щанга. Винаги на всяко едно движение гледам позитивната част на движението да е по-бърза и максимално експлозивно да се изпълнява с изключение на загряващите, защото там трябва хубаво да се загрее. Преди дванадесет дни си извадих рамото и затова не можах тази тренировка да съм на сто процента. Намалих тежестите и смених малко упражненията.

Да се върнем на тренировката за рамо, какво прави след раменните преси и каква специална техника използваш при другите упражнения за рамо?
Второто ми упражнение е повдигане на дъмбели за предно рамо, отпред. Правя на това упражнение две серии към осем повторения. Третото ми упражнение е повдигане за странично рамо, не мога да го нарека разтваряне защото не разтварям ръцете, както се изпълнява обикновено, бройките на повторенията пак са същите, като целта ми е да запазя ритъма. Въобще ритъмът в тренировката за мен е най-важен. Следващото, четвърто упражнение е разтваряне с дискове – три серии. Първата ми серия беше за загрявка, втората малко по-тежка, а третата беше със същите килограми като втората, но след тази серия правя дроп серии с по-леки дискове за да изцедя рамото докрай.

За трапеца какво прави и каква методика използваш при него?
Трапеца го правя след рамото, защото от трапеца много ми расте страничното рамо. Не знам защото така се получава. Днес правих повдигания със щанга и не усещам да съм го натоварил достатъчно и трапецът ми не расте от това упражнение. Въпреки, че реално той се съкращава, аз усещам рамото ми натоварено повече от трапеца. Според мен, той расте най-добре от клекове и мъртва тяга.

След това тренира трицепсите, как ги тренира при условие, че още те боли рамото от контузията?
Извадих си рамото на френско, което правя обикновено, но сега ме наболява доста, а интересното е, че при упражненията за рамо нямам проблеми. Този път поради контузията направих бутане на лег с тесен хват. Второто упражнение ми беше разгъване на скрипец. След това разгъване с дъмбел над глава с една ръка въпреки, че винаги правя разгъване с дъмбел с две ръце, но този път нямаше как – просто много ме боли. И тук повторенията ми са от шест до десет и сериите от две до три – според това, как се усещам. След това сложих гигантска серия кофички и помпички. Без почивка нещо като дроп серия се получава накрая с помпичките, защото си подпирам краката на лежанката за да мога да направя още някое повторение, докато трицепсът ми се натовари максимално до отказ.

Специална техника имаш ли при упражненията за трицепс?
Разгъването на скрипец на, което ме видяхте абсолютно никога не го правя толкова нечисто. Винаги гледам на това упражнение да съм с прибрани лакти до тялото и максимално изолирано да го изпълнявам. И винаги след тренировката правя кофички и помпички.

След това направи изтощаващо кардио с връхни дрехи, разясни още малко за кардиото в подготовката ти?
Задължително след всяка тренировка правя по петнадесет минути кардио. Освен след тренировка правя кардио и сутрин, единствено след зареждащият с въглехидрати ден не правя кардио. Винаги го правя облечен с дебел анцуг за да мога да се потя и да смъквам мазнините и така го чувствам добре.

Сутрин към колко часа правиш аеробика?
Зависи от ангажиментите ми. Гледам да е към 9:00 часа и да е по едно и също време на деня през цялата подготовка за да няма стрес на организма.

Изпи доста вода тази тренировка, май бяха около три литра. Защо?
Тренировката с тежести и аеробиката ги правя винаги облечен с дебел анцуг, както вече казах и се потя много, за да изгарям мазнини. И трябва да се пие адски много вода. Даже са повече от три литра, защото изпих и половин литър вода с протеина. През основният период вече не пия повече от половин, един литър. Тогава поглъщам толкова много храна, че коремът ми ще се надуе от водата.

Дестилирана вода кога включваш в диетата?
Ами накрая на подготовката. Максимумът е една седмица, но не знам колко време ще е този път.

Преди и след тренировка какво взимаш като суплементи?
Аминокиселини – в момента съм си взел с разклонена верига, хидроксикъд, аспирин, кафе, гуарана, зелен чай, аргинин, калций, магнезий, цинк, рибено масло с омега три мастни киселини и витамини: Б12 на хапчета си го взех от Америка, витамини Е, А, С, глутамин и трикератин малат.

А диетата ти по време на подготовка как изглежда?
Пет дни съм на нисковъглехидратна диета под сто грама въглехидрати и на шестият зареждам с около четиристотин до петстотин грама.